Mackmyra Moment Karibien 44,4% 0,7l
Mackmyra Moment Karibien je švédská single malt whisky, která se skládá z 75% whisky stařené v sduech po rumu značky Plantation (konkrétně se jednalo o rumy z Barbadosu a Jamajky) a zbylých 25% tvoří whisky stařena v sudech po bourbonu, po Oloroso sherry a po vínu z třešní. Nejmladší složka výsledné whisky byla stařena 8 let, zatímco ta nejstarší zrála celých 12 let. Whisky je destilována na aparátech „pot still“.
Detailní popis produktu
Mackmyra Moment Karibien je švédská single malt whisky, která se skládá z 75% whisky stařené v sduech po rumu značky Plantation (konkrétně se jednalo o rumy z Barbadosu a Jamajky) a zbylých 25% tvoří whisky stařena v sudech po bourbonu, po Oloroso sherry a po vínu z třešní. Nejmladší složka výsledné whisky byla stařena 8 let, zatímco ta nejstarší zrála celých 12 let. Whisky je destilována na aparátech „pot still“.
Destilérie Mackmyra si zakládá hlavně na svém propojení s přírodou. Po celém švédsku má různě rozmístěných několik skladů se sudy – jeden je v hlubokém lese, druhý na vrcholku hory, třetí pluje na jezeře a tak dále. To zaručuje rozdílné klimatické i atmosférické podmínky pro staření. Do whisky se však promítá i tamní kultura a snaha o vytvoření whisky, kterou budou obdivovat zkušení whiskaři. V rámci svých experimentů si nehraje jen se stařením po jiných destilátech a jiném alkoholu, ale zároveň s používáním různých typů dřeva.
Chuťová paleta od výrobce:
Vůně: Ovocná, kořenitá a máslová, s tóny vanilky, toffee a opáleného dřeva. Připomíná bobulovité plody, jsou cítit výrazné aromata rumu, sušeného ovoce a hrušky.
Chuť: Kořenitá a ovocná s hřejivými tóny rumu, vína Oloroso a vanilky. Konzistence je lehce olejovitá.
Závěr: Ovocný a dřevitý s náznaky vanilky.
Naše chuťová paleta:
Vůně: Sušené ovoce jako je hruška, hrozinky, kandované citrusy, výrazná vanilka, mandle, připomínající rum, tropické ovoce jako je fík.
Chuť: Čokoláda, ananas, banán, fík, sušené ovoce jako je hruška, hrozinky, pomeranč, skořice, vanilka.
Závěr: Delší, výrazně hřejivý a nasládlý po rumu, s tóny sultánek a zázvoru.
Doporučení: Mackmyra Moment Karibien je díky staření v sudech převážně po rumu, jemná a nasládlá whisky. Její charakter je silně ovlivněn rumem, projevují se tak hlavně tóny sušeného a tropického ovoce v kombinaci se skořicí, mandlemi a vanilkou. Použití sudů po atypickém víně z třešní dodává whisky zajímavou a netradiční čerstvost, která se zajímavě pojí s hutným, skoro až čokoládovým charakterem rumu. Whisky ocení hlavně zkušení whiskaři - průzkumníkům světa whisky nabídne zajímavý švédský charakter.
1) Single malt – Whisky výhradně z ječmene a pocházející pouze z jedné palírny.
2) Bourbon – Speciální druh whisky. Musí být tvořena minimálně z 51% kukuřicí. Musí být destilována a stařen na území Spojených států. Stárnout musí v čerstvých sudech z bílého amerického dubu. Nesmí být dobarvován karamelem.
3) Oloroso sherry - Fortifikované (alkoholizované) víno suchého, kořeněného charakteru nejčastěji s tóny sušeného ovoce a vlašských oříšků.
4) Rum – destilát z melasy nebo ze šťávy z cukrové třtiny (agricole) s obsahem maximálně 20g cukru na litr. Většinou se nechává zrát v dřevěných sudech, avšak není to podmínkou (bílé rumy). Je většinou nasládlého, lehce kořenitého charakteru, nejčastěji s tóny skořice, marcipánu, mandlí, karamelu v kombinaci s tropickým ovocem.
5) Pot still – Do češtiny přeloženo jako „kotlíkový destilační přístroj“, je finančně i časově náročnější destilační aparát. Náročnost spočívá hlavně v provozu, pot stilly totiž neumožňují kontinuální destilaci a po každém vypalování se provádí údržba. Jedná se však o tradiční typ destilování a často se označuje jako ten nejlepší.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Whisky |
---|---|
Země: | Švédsko |
Druh: | Single malt whisky |
Typ sudu: | Po Rumu, Po Víně, Po Víně Sherry |
Obsah alkoholu (%obj): | 44,4 |
Série: | Limitka / Speciál |
Doba zrání: | Bez určení věku (NAS) |
Přesný typ sudu: | Jamaica Rum cask, Barbados Rum cask, Oloroso Sherry cask, Cherry Wine cask |
Limitovanost: | 4137 lahví |
Vydání: | 2018 |