Mezcal, Tequila, Agáve destiláty
Mezcal a Tequila jsou tradiční mexické destiláty z agáve. Zatímco tequila je specifický druh mezcalu vyrobený výhradně z modré agáve v konkrétních regionech Mexika, mezcal může být vyroben z různých druhů agáve a má širší geografické rozšíření. Tyto destiláty nabízejí jedinečné zážitky, od kouřových až po citrusové chutí, a naprosto jedinečný, nezapomenutelný charakter agáve.
Pokud se agáve destiluje mimo Mexiko, nemůže se označovat za Tequilu, ani Mezcal - říkáme jim jednoduše Agáve destiláty.
Obecná definice mezcalu zní: Mezcal je destilát 100% z agáve, vyráběný v Mexiku. Může zrát v sudech, být ochucen a doslazen (max. 5% celkového obsahu). Může být obarven pomocí E150a (potravinářský kulér). Musí mít minimálně 36% obj. alkoholu.
Obecná definice tequily zní: Tequila je typ mezcalu vyrobený z modré agáve (agave weber), ta musí být pěstována a destilována v 5 regionech Mexika. Rozdělujeme Tequila 100% z agáve a Tequila Mixto, do jejího kvasu se přidává cukr nepocházející z agáve (max. 49% celkového obsahu). Může být stařena v sudech, ochucena, doslazena a obarvena pomocí E150a (potravinářský kulér). Musí mít minimálně 35% obj. alkoholu.