Brandy, Koňak, Vinné destiláty
Brandy je v zahraničí vnímána jako obecná skupina pro všechny ovocné pálenky. Každopádně v Česku máme ovocné pálenky zvlášť, proto do této kategorie počítám pouze vinné destiláty včetně prestižního Koňaku.
Zatímco brandy může být vyrobeno kdekoli na světě, koňak pochází z regionu Cognac ve Francii a splňuje přísná pravidla výroby. Tyto destiláty jsou známé svou bohatou chutí a komplexním aroma, často s tóny vanilky, koření a sušeného ovoce.
Obecná definice brandy zní: Brandy je destilát vyrobený z vína, který musí zrát v dubových sudech. Nesmí být aromatizován, může být obarven pomocí E150a (potravinářský kulér) a doslazen na max. 35g/l cukru. Obsahuje min. 36% obj. alkoholu.
Obecná definice koňaku zní: Koňak je typ brandy z regionu Cognac ve Francii. Musí být destilovaný na měděných kotlích a zrát minimálně 2 roky v čerstvých sudech z francouzského dubu, může se nechat dozrát i v jiných typech sudu. Může být doslazen (max. 3% celkového obsahu), nesmí být aromatizován a může se dobarvovat pomocí E150a (potravinářský kulér). Musí obsahovat minimálně 40% obj. alkoholu.