Jaké jsou druhy rumu? Kompletní průvodce pro začátečníky.
Jaké jsou druhy rumu? Kompletní průvodce pro začátečníky.
6. 12. 2024, Mates Jurica
Co je Rum? Spoustu lidí má v této kategorii nepořádek. A já se tomu nedivím! Je to velmi komplikovaná kategorie destilátů. Proto jsem pro sepsal tento článek, kde se pokusím vysvětlit všechny druhy, typy, styly, něco málo o historii jednoho z nejoblíbenějších destilátů na planetě! A taky Ti ukážu pár mých oblíbených rumů pro začátečníky.
Ve článku si odpovíme klíčové otázky jako: Co znamená a jak vznikl rum? Co musí rum splňovat? Jak poznat dobrý rum? Ale i hluboké filozifické otázky jako - Proč Tuzemák rum není...?
Tak se pohodlně usaď, a přečti si zbytek článku, abys příště věděl co si leješ do skleničky!
Podívej se na mé video o Rumech na Youtube:
1. Co je Rum?
Slovo Rum bylo použito poprvé kolem roku 1650 na Barbadosu. Toerie o tom, co přesně slovo znamená se liší, ale jedna z nejoblíbenějších říká, že vychází z latinského „sacharum oficinarum“, neboli cukrová třtina. Právě z té se totiž Rum destiluje.
Proto hned můžeme vyloučit jedno. Tuzemák, prostě není rum - ne protože se vyrábí v česku, ale protože je ze špatné suroviny.
Pravidla pro označení Rum ve 4 bodech:
1. Je to destilát z cukrové třtiny - Nejčastěji se používá melasa z cukrové třtiny, ale může se použít i šťáva z cukrové třtiny, nebo takzvaný panenský med z cukrové třtiny.
2. Nesmí být ochucený - Tím se myslí macerování s ovocem, kořením, bylinami, nebo dochucování pomocí umělých aromat.
3. Musí mít minimálně 37,5% obj.
4. Nesmí být doslazený na více než 20g/l cukru
Rumy
Je skupina třtinových destilátů, který splňuje všechny výše uvedné podmínky. Můžou se doslazovat ale pouze do 20g/l cukru.
Mezi známé značky rumu patří: Plantation (Planteray), Mount Gay, Appleton Estate
Lihoviny z cukrové třtiny (Rum based spirit drinky)
Zde patří všechny třtinové destiláty, které nesplňují jednu z výše uvedených podmínek (kromě podmínky č.1). A tedy jsou buď ochucené, nebo mají méně než 37,5% obj., mají více než 20g/l cukru, nebo všechny tři dohromady. Nejčastěji bývá problém právě s cukrem.
Patří zde značky jako A. H. Riise, Bumbu nebo Don Papa Baroko
Rumové likéry
Tyto třtinové destiláty spadají do úplně jiné kategorie - likéry, a tedy se řídí pravidly pro tuto kategorii. Hlavním rozdílem však je, že musí obsahovat více než 100g/l cukru.
Klasickými zástupci likérů jsou značky: Legendario, Capitan Bucanero
Pomůcka k orientaci podle obsahu cukru v třtinovém destilátu:
0-5 g/l - Nedoslazený Rum
6-20 g/l - Doslazený Rum
21-99 g/l - Třtinový detilát (Spirit drink)
+100 g/l - Likér
2. Jak se dělí rum?
Podle barvy:
Asi nejběžnější kategorizace rumu, s kterou ses určitě již setkal, je podle barvy:
Bílý rum (nestařený)
Zlatý rum (stařený)
Tmavý rum (dlouho stařený).
Tohle rozdělení možná fungovalo před 300 lety, ale dnes je tak trochu zbytečné...
Do Rumu totiž barvu umíme přidávat pomocí karamelu E150a a vlastně bys jen těžko hledal rum kde není. Zároveň umíme barvu odebírat filtrací přes přírodní uhlí, které odebere barvu, ale zanechá charakter.
Podle kultury:
Lepší metoda je rozdělení podle kultury. Jelikož rum pochází z doby kolonizace, kdy se několik velmocí rvalo o nový svět, můžeme rum rozdělit podle 3 nejdůležitějších zemí které tehdy rum produkovaly.
Anglický styl - RUM
Anglické rumy jsou destilované z Melasy na kotlíkových zařízeních Pot still. Většinou jsou nedoslazené a mají robustní, bohatou a kořenitou chuť.
Mezi Anglický styl rumu patří tyto země:
Jamajka, Barbados, Trinidad & Tobago, Panenské ostrovy, Antigua, Svatá Lucie, Britská Guyana (Demerara)
Španělský styl - RON
Destilované z Melasy na kolonových zařízeních Column still. Bývají jemnější, ale méně komplexní, jednoduché, proto se častěji doslazují,
Pod Španělský styl rumu patří země:
Kuba, Portoriko, Dominikánská republika, Venezuela, Guatemala, Honduras, Nikaragua, Panama, Kolumbie, Peru, Kostarika, Ekvádor
Francouzský styl - RHUM
Jsou typické pro používání Šťávy z cukrové třtiny, výsledká chuť je značně odlišná, víc svěží a bylinková.
Pro Francouzský styl rumu jsou typické země:
Martinik, Guadalupe, Haiti, Francouzská Guyana, Réunion, Mauritius
Tohle rozdělení je sice užitečné, ale má taky své mouchy.
Dnes se Rumy destilují po celém světě: Jižní Africe, Austrálii, Filipínách, Kanadě, Nizozemí a dokonce i v Česku. Nedá se proto hrát už jen na bývalé kolonie. Navíc, spoustu výrobců daleko častěji experimentuje a prolamují staré tradice a zvyky.
3. Jak poznat dobrý rum?
Surovina
Melasa, šťáva, nebo panenský med, v náší do rumu svůj typický charakter a sehraje proto velkou roli ve výsledné chuti. Panenský med je nejsladší, čerstvá šťáva dodá nejvíc rostlinných tónů, melasa je nejméně sladká a v rumu je cítit jako když si dáš lžíci hnědého cukru.
Destilační přístroj
Column Still rumy jsou lehčí a jemnější proto jsou oblíbené především u začátečníků. Pot Stilly dělají víc hutný, komplexní charakter, ke kterému tíhnou pokročilejší rumaři.
Cukernatost
Obsah cukru hned napoví pro koho je Rum určený - jednoduše někomu prostě víc vyhovují jemné sladké destiláty, jiným chutnají autentické suché rumy. Velký obsah cukru však může signalizovat i snahu zamaskovat špatnou kvalitu!
Transparentnost
Pokud výrobce uvádí informace o výrobě (destilační přístroj, doba zrání, typ použitých sudů, cukernatost, atd.) je to dobrý signál, že své řemeslo bere vážně a záleží mu na chuti a kvalitě.
Moje doporučení na rumy pro začínající
Plantation Grande reserve 40%
Naprostá klasika a základ, který by měl ochutnat každý milovník rumu. Značka Plantation (nově Planteray), má velmi široké portfolio od jednoduchých sladkých rumů, až po komplexní limitované lahve. Model Grande Reserve je pak ideální první krok mezi prémiové destiláty! Barbadoský rum, destilovaný z melasy na zařízeních Pot still i Column still a zrající v sudech po Bourbonu a po Koňaku. Je příjemně sladký, ovocný, ale vyznačuje se vysokou kvalitou a transparentností.
Appleton Estate 12yo 43%
Vždycky jsem říkal, že Appleton Estate je jako mercedes mezi jamajskými rumy. Mezitím, co většina Jamajských rumů jsou silně kořenění, Appleton nabízí elegantnější zážitek. Appleton Estate 12yo si tak vychutnají i Gentlemani, kteří hledají kapku luxusu na relaxační popíjení. Destiluje se z melasy na přístrojích Pot Still i Column Still. A následně zraje po dobu 12 let v sudech po bourbonu. Na chuti je příjemně dřevitý, komplexní, s výraznými tóny vanilky, banánů, sušeného ovoce a karamelu.
Doorly's 12yo 43%
První prémiový rum, který jsem kdy ochutnal! Geniální destilát z proslulé palírny Four Square na Barbadosu. Tento rum je kombinace tradice a vysoké kvality. Mnozí o této lahvi mluví jako o dokonalém přechodu ze sladkých rumů > na suché... a Já z vlastní zkušenosti souhlasím. Doorly's 12yo se destiluje z melasy na přístrojích Pot Still i Column still. Jedinečný komplexní charakter je tvořený zráním v kombinaci sudů po Bourbonu, fortifikovaném víně Porto, a fortifikovaném víně Madeira. Na chuti překvapí výrazným a bohatým charakterem, s nasládlými tóny kandovaného ovoce, vanilky, a příjemnou peprností na konci.
J.M. rhum XO 45%
Pokud chceš zkusit jak OBROVSKÝ je rozdíl mezi rumy z melasy a rumy ze šťávy, tak doporučuji Rhum J.M., který je úžasný zástupce francouzského stylu. Jedná se o rum z Martiniku, který se destiluje ze šťávy z cukrové třtiny na zařízeních Column still. Následně zraje v sudech po bourbonu min. 6 let a není doslazený! Jeho chuť je typicky svěží, s nepopsatelně bylinkovým charakterem. Dominují peprné, kořenité tóny, s příjemnou vanilkou a sladkostí tropického ovoce. Tohle se prostě musí zažít.
Doufám, že jsem ti pomohl lépe se zorientovat ve fascinujícím světě Rumu. Na svém eshopu se snažím uvádět všechny klíčové informace o každé lahvi rumu - aby jsi měl co nejpohodlnější a nejjednoduší výběr.
Nezáleží však na tom, jestli preferuješ sladké nebo suché rumy. Důležité je, aby ti chutnaly. Pokud chceš víc tipů, na mém eshopu najdeš další recenze, články a doporučení. A hlavně experimentuj, ochutnávej a objevuj nové chutě! Na zdraví a nezapoměň - V každém panáku, kapka zážitku.