Mackmyra - Švédská Whisky s jedinečným stylem

Ponoř se do rozmanité skandinávské kultury s jedinečnou whisky značky Mackmyra
10. 7. 2024, Mates Jurica

Mackmyra - první švédská palírna whisky. Její příběh začíná na lyžích v roce 1998. Osm kamarádů ze Stockholmu se sešlo a na oslavu každý přinesl láhev whisky. Pobavilo je, když si uvědomili, že každý má v ruce flašku skotské... právě v tomto okamžiku je napadlo: "proč neudělat švédskou whisky?" A tak v roce 1999 založili palírnu Mackmyra, která se později stala symbolem inovace a kvalitní produkce single malt whisky a to i přes svůj netradiční původ.

Netrvalo dlouho, rok 2006, a na trh se dostaly první lahve. Obrovský úspěch. Všechny lahve po celém Švédsku byly vyprodány během několika hodin. Mackmyra dobře vykročila, byznys se rozjel, a poté co vyladili receptury svých destilátů, rozhodli se produkci rozšířit - v roce 2012 otevřeli novou, gravitační palírnu vysokou 37 metrů.

švédská palírna Mackmyra whisky
Podívej se na mojí recenzi švédské whisky Mackmyra Vintersol

Historie Mackmyra sweden whisky

Jak vzniká švédská whisky

Mackmyra je jedna z nejinovativnějších palíren na trhu. Neustále hledají nové chutě a zážitky, které do své whisky propsat - přičemž se silně inspirují rozmanitostí a krásou přírody. Pří výrobě kladou důraz na švédské ingredience. Zrání probíhá mimo jiné i ve vlastních sudech z Švédského dubu a pro kouřové whisky používají švédskou rašelinu.

Svou produkci rozdělují na dva styly whisky: jeden je svěží, elegantní a ovocný, druhý je hrubý, kouřový a kořenitý. Přičemž se rozhodně nebojí experimentovat.

Jedním z klíčových typů sudu pro jejich zrání jsou malé 30l soudky, díky kterým je zrání intenzivnější, což není ve světě whisky úplně obvyklé. Dokáží si však vyhrát i s netradičním dozráváním, kdy používají sudy, ve kterých předtím byly uložené různorodé vína či destiláty.

Například whisky Mackmyra Jaktlycka, prvně zraje v běžných sudech po víně Sherry, ale nakonec se uloží do sudů po švédském víně z borůvek a víně z brusinek. Netradiční jsou i jejich sklady. Ty jsou rozmístěné po celém Švédsku, od zlatých dolů Bodås Mine, 50 metrů pod zemí, po vrcholky hor Lofsdalen ve výšce 1125m.n.m

Co ochutnat z Mackmyry?

Pokud hledáš něco speciálního, osobně doporučuji vyzkoušet Mackmyra Gruvguld a Mackmyra Vintersol. Dokonale představují jedinečný charakter švédské whisky a jsou perfektní volbou pro ty, kteří chtějí ochutnat něco nového.

Gruvguld, doslova "zlato z dolu," je podle mnohých nejvydařenější švédská whisky. Zraje ve skladu Bodås Mine, starém důlním komplexu. Staření probíhá v čerstvých sudech ze švédského a amerického dubu, a po víně Oloroso Sherry a Pedro Ximénez Sherry a je nakouřená. Její chuť je kořenitá s ovocnými tóny grepu, hrušky a kouřovým dozvukem.

Věnovaná zimnímu slunci. Tahle whisky mě osobně nejvíc bavila, protože překvapivě opravdu chutná, jako hřejivé slunce uprostřed zimy. Zraje v sudech po bourbonu, v sudech po fortifikovaném víně Porto a v sudech po Oloroso sherry. Má velmi jemnou, ovocnou chuť s tóny hrozinek, pomerančové kůry, kompotovaných hrušek a na závěru se lehce ukazuje čokoláda s bílým pepřem.

Mackmyra Gruvguld whisky a Mackmyra Vintersol whisky