Mackmyra - Švédská Whisky s jedinečným stylem
Ponoř se do rozmanité skandinávské kultury s jedinečnou whisky značky Mackmyra
10. 7. 2024, Mates Jurica
Mackmyra - první švédská palírna whisky. Její příběh začíná na lyžích v roce 1998. Osm kamarádů ze Stockholmu se sešlo a na oslavu každý přinesl láhev whisky. Pobavilo je, když si uvědomili, že každý má v ruce flašku skotské... právě v tomto okamžiku je napadlo: "proč neudělat švédskou whisky?" A tak v roce 1999 založili palírnu Mackmyra, která se později stala symbolem inovace a kvalitní produkce single malt whisky a to i přes svůj netradiční původ.
Netrvalo dlouho, rok 2006, a na trh se dostaly první lahve. Obrovský úspěch. Všechny lahve po celém Švédsku byly vyprodány během několika hodin. Mackmyra dobře vykročila, byznys se rozjel, a poté co vyladili receptury svých destilátů, rozhodli se produkci rozšířit - v roce 2012 otevřeli novou, gravitační palírnu vysokou 37 metrů.
Prohlédni si whisky z palírny Mackmyra
Podívej se na mojí recenzi švédské whisky Mackmyra Vintersol
Jak vzniká švédská whisky
Mackmyra je jedna z nejinovativnějších palíren na trhu. Neustále hledají nové chutě a zážitky, které do své whisky propsat - přičemž se silně inspirují rozmanitostí a krásou přírody. Pří výrobě kladou důraz na švédské ingredience. Zrání probíhá mimo jiné i ve vlastních sudech z Švédského dubu a pro kouřové whisky používají švédskou rašelinu.
Svou produkci rozdělují na dva styly whisky: jeden je svěží, elegantní a ovocný, druhý je hrubý, kouřový a kořenitý. Přičemž se rozhodně nebojí experimentovat.
Jedním z klíčových typů sudu pro jejich zrání jsou malé 30l soudky, díky kterým je zrání intenzivnější, což není ve světě whisky úplně obvyklé. Dokáží si však vyhrát i s netradičním dozráváním, kdy používají sudy, ve kterých předtím byly uložené různorodé vína či destiláty.
Například whisky Mackmyra Jaktlycka, prvně zraje v běžných sudech po víně Sherry, ale nakonec se uloží do sudů po švédském víně z borůvek a víně z brusinek. Netradiční jsou i jejich sklady. Ty jsou rozmístěné po celém Švédsku, od zlatých dolů Bodås Mine, 50 metrů pod zemí, po vrcholky hor Lofsdalen ve výšce 1125m.n.m
Co ochutnat z Mackmyry?
Pokud hledáš něco speciálního, osobně doporučuji vyzkoušet Mackmyra Gruvguld a Mackmyra Vintersol. Dokonale představují jedinečný charakter švédské whisky a jsou perfektní volbou pro ty, kteří chtějí ochutnat něco nového.
Mackmyra Gruvguld
Gruvguld, doslova "zlato z dolu," je podle mnohých nejvydařenější švédská whisky. Zraje ve skladu Bodås Mine, starém důlním komplexu. Staření probíhá v čerstvých sudech ze švédského a amerického dubu, a po víně Oloroso Sherry a Pedro Ximénez Sherry a je nakouřená. Její chuť je kořenitá s ovocnými tóny grepu, hrušky a kouřovým dozvukem.
Mackmyra Vintersol
Věnovaná zimnímu slunci. Tahle whisky mě osobně nejvíc bavila, protože překvapivě opravdu chutná, jako hřejivé slunce uprostřed zimy. Zraje v sudech po bourbonu, v sudech po fortifikovaném víně Porto a v sudech po Oloroso sherry. Má velmi jemnou, ovocnou chuť s tóny hrozinek, pomerančové kůry, kompotovaných hrušek a na závěru se lehce ukazuje čokoláda s bílým pepřem.