Boulevardier koktejl – recept a zajímavosti

Boulevardier koktejl – recept na Whisky variantu klasického negroni
17. 3. 2025, Mates Jurica
Boulevardier je pocta klasickým americkým koktejlům z 19. století. Vždy mě lákal vyzkoušet, ale dlouho jsem si ho nikdy neobjednal. Poprvé jsem si ho připravil až sám na domácím baru a byl jsem mile překvapen. V koktejlu se kombinují moje dvě oblíbené věci – Negroni a Whisky. Dohromady tvoří naprosto jedinečný zážitek. Nejvíc mě uchvátil fakt, že přidáním bourbonu získal koktejl zcela nový charakter, který je hlubší, bohatší a krásně zahřívá. Kvůli whisky, která je chuťově náročnější, se z Boulevardier nikdy nestal tak velký hit jako z Negroni. Přesto si myslím, že stojí za ochutnání a každý Whiskař by jej měl aspoň jednou vyzkoušet.
Je Boulevardier varianta na Negroni?
Boulevardier vymyslel americký spisovatel Erskine Gwynne, který žil v Paříži ve 20. letech 20. století a vydával tam magazín Boulevardier. Běžně se říká, že koktejl vychází z Negroni a považuje se tak za pouhou whisky variaci. První zmínka o Boulvardier je však už z roku 1927 a tak nelze s přesností říct jak vznikl. Je tedy možné, že oba koktejly vznikly nezávisle na sobě v zhruba stejnou dobu.
3 ikonické koktejly z Campari, které MUSÍŠ umět!
Jak si připravit Boulevardier doma?
Boulevardier si zvládneš snadno připravit doma. Skládá se pouze ze 3 složek, které se dají jednoduše sehnat a nepotřebuješ barmanské vybavení.
Co budeš potřebovat?
3cl Campari
3cl sladkého Vermutu, doporučuji značku Dolin
3cl americké whisky (Rye, nebo Bourbon), osobně doporučuji značku Woodford reserve, dokonalý je model Double Oaked.
Kůra pomeranče
Led na míchání
Recept
Do míchací nádoby nalij Campari, Vermut a Whisky, přidej hodně ledu. Led nesmí plavat jinak se bude ředit moc rychle. Promíchej zhruba 30 sekund.
Přelij do vymražené sklenice, buď moderní "Martini" sklenice na štopce bez ledu, nebo old-school nízké sklenice s ledem. Uřež si kolečko kůry pomeranče, zapal si párátko nebo jiné dřívko a zmáčknutím kůry přes oheň zastříkni koktejl. Éterické oleje se zapálí a dodají kouřové tóny, kůru můžeš přidat do sklenice pro ozdobu - a Na zdraví!
Jak chutná Boulevardier?
Boulevardier pro mě není jen koktejl – je to zážitek. Představ si chladný podzimní večer, sedíš ve svém oblíbeném křesle u krbu, zatímco venku padá mlha. Ve sklenici se jemně chvěje temně jantarový koktejl a pomerančová vůně se prolíná s tóny bourbonu a bylin. Whisky v koktejlu dává vyniknout ovocnějším tónům, zatím co bylinky a hořkost Campari tvoří jen lehký podkres. Dřevitý suchý charakter Bourbonu se skvěle doplňuje se sladkým Vermutem a tvoří skvěle vyváženou chuť, která pohladí a zahřeje. Každý doušek tě pohltí svou hloubkou a komplexností. Boulevardier je koktejl pro chvíle, kdy chceš zpomalit, zamyslet se a užít si okamžik naplno.